Neapolitano, rehabilitacija in trening konj

Rešeni konji

Čoko in Lino

Čoko in Lino sta primer konjev, ki jih ponavadi nihče ne želi. Neujahana 13 letna pozna kastrata imata veliko žrebčevskega vedenja. K nam sta prišla pretežka, z ortopedskimi težavami in težavami s kopiti. S postopno sanacijo sklepov in kopit, ki bo trajala nekaj časa in z obilo truda in pozornosti, kot tudi prilagojenim delom, bosta tudi onadva lahko ujahana.
Čoko je laminitik, vendar je s prilagojeno oskrbo in delom sedaj na odlični poti, da bo kmalu lahko hodil po vseh terenih. V sebi je obdržal žrebčevsko naravo, je pa manj premišljen v novih okoljih in tako tudi manj stabilen. Kljub temu je odziven in se izredno rad crklja.
Lino je bolj zadržane narave, vendar izredno zanesljiv, ko se odloči, s katero osebo bo delal. Je bolj premišljen,stabilnejši in zelo prijazen.
Kljub njunim fizičnim težavam in neizkušenostjo sta oba odzivna in rada v družbi ljudi. Prav bi nam prišla vaša pomoč, predvsem pri kritju stroškov za zdravljenje in delo z njima.

Rocky

Njegova zgodba je kot ena izmed mnogih. Prodan je bil kot odličen in zdrav šolski konj, resnica pa je bila drugačna. Zaradi hudih bolečin v telesu, predvsem na zadnjih nogah, je bil agresiven in nevaren. Novi lastniki so bili dovolj srčni, da so se odločili za njegovo rehabilitacijo in ga pripeljali k nam, saj takšni konji pogosto končajo v klavnicah.
Je mlad toplokrvni kastrat, ki je neproblematičen v čredi, v človeka pa se je spustil direktno z odprtim gobcem. Kljub močni agresiji ni hudoben, ima pa hudo rotacijo petnega dela kopita in sum na navikularni sindrom. Je živahen, odziven a hkrati miren konj, z veliko potenciala za terensko jahanje in skakanje.
Lahko delo s sprehodi, veliko crkljanja in ukvarjanja z njim na tleh, je vodilo do tega, da se je skozi čas vključil v delovno čredo. Ne kaže več agresije. Rad dela, pod sedlom je miren in odziven. Gibanje, redno spodrezovanje kopit in manualne terapije so že izboljšali njegovo konformacijo, vendar njegova stoja še ni povsem sanirana. Bolečin nima več in tako skozi trening samo še izboljšuje svoje počutje. Rocky je primeren za jahače z nekaj izkušnjami in željo po terenskem jahanju in preskakovanju ovir.

Pia Lotta

Pia Liotta je pogost primer konja, ki ponavadi ne dobi druge možnosti za boljše življenje. Je starejša kobila, k nam je prišla shujšana in astmatična. Njena oskrba je draga, zato veliko ljudi nima možnosti zadovoljiti posebnih potreb takšnih konj. Njeno dihanje je bil napor. Sopla je in piskala, vsak premik je bil zanjo težak.
Trenutno lahko v zmernem obsegu hodi na sprehode, kasa in galopira. V čredi je glavna. Zelo dobro se razume z Dandyjem. Kljub temu, da se je njeno dihanje izboljšalo do te mere, da živi udobno, je aktivna in se počuti dobro, potrebuje inhalator. Stalna vlaga in spremembe vremena vplivajo na njeno dihanje.

Mondy

Mondy je bil v najboljšem stanju od konj, ki so zadnji prišli k nami, vendar vseeno v zelo slabem. S psihičnega vidika je neplašen odrasel žrebec. Z njim so dobro ravnali, a ni imel direktne socializacije z drugimi konji. Ima izredno neenakomerno razvite mišice in slabo konformacijo. Zastajata mu maščoba in voda. Zaradi težav z nogami in s tem povezanim šepanjem ni bil več primeren za delo. Mondy ima ogromno potenciala za delo, kaže pa tudi zanos in stabilnost zanj. Res ima veliko veselja do novih izzivov. Bo odličen vprežni in jahalni konj. Po končani rehabilitaciji in socializaciji se bo pridružil delovni čredi fantov.
Je prijazen in ima rad družbo ljudi, delati pa moramo predvsem na korekciji njegovega vedenja s konji (umirjanje in socializacija).

Verzi

Verzi je trenutno pri nas v najslabšem stanju. Je še en primer konja, ki ga nihče ne želi. Je starejši nesocializiran žrebec, ki je k nam prišel izredno shujšan, preplašen, z otečenimi nogami in preobremenjenim limfnim sistemom. Njegovo telo je pokrito s tumorji (sarkoidi), razsežnost pa je takšna, da lahko samo še lajšamo potek.
Kljub temu kaže ogromno voljo do življenja, gibanja in družbe, zato ima dobre možnosti za okrevanje. V parih tednih je spoznal, da je pri nas varen. Obožuje crkljanje, zelo rad gre na sprehode in spoznava naše preostale konje.
Pomagamo mu s primerno oskrbo, prilagojeno prehrano, manualnimi terapijami, delom na tleh in socializacijo. Njegovo okrevanje bo potrebovalo svoj čas, potrpežljivost in trud. Mi verjamemo vanj, četudi je trenutno stanje brezupno.

Dandy

Nad Dandyjem so obupali vsi njegovi trimerji in veterinarji, lastnica pa ga je kot zadnjo možnost pripeljala k nam. Za njim so 4 leta neprestanih bolečin in muk kot posledice zelo hude oblike laminitisa.
V zadnjih nekaj mesecih, odkar je pri nas, je ogromno napredoval. Potrebuje posebno oskrbo kopit, različne prehranske dodatke ter manualne terapije za odpravljanje posledic napačnega gibanja v preteklih letih.
Sedaj že galopira in je večino časa poln energije. Kot vsak konj si zasluži življenje v družbi na pašniku med drugimi konji, kar smo mu tudi omogočili.
Dandy je mlad konj, ki ima potencial, da lahko zaživi v polni meri, z veseljem do svobodnega in lahkotnega premikanja po vseh terenih.

Gadafi

Gadafi je izjemen, miren, pameten in navezan konj. Ko je v okolju, ki mu ustreza, je odziven in nežen, zaupa svoji čredi in kaže vedno več veselja do dela. Žal je rabil kar nekaj časa, da je prišel v stabilno okolje, kjer je lahko pokazal, kakšen konj je v resnici. Njegova edina konstanta pred prihodom k nam so bile selitve od enega doma k drugemu – od tekmovalnega konja, protokolarnega darila do konja za »sproščanje«. Posledice takšnega življenja so se kazale v njegovi nezaupljivosti, otopelosti in tesnobi, ko se je moral ločiti od črede.
Sedaj Gadafi že dela z veseljem. Zaradi težav s sklepi in vezmi ima prilagojeno oskrbo in treninge. Pomagamo mu s podpornimi manualnimi terapijami in prehranskimi dodatki, ki pa so izredno dragi. Sicer pa je nadarjen jahalni in vprežni konj.

Scroll to Top